Soru:
1- Ben internet sitesi tasarımcısıyım. Şuan WordPress üzerine temalar geliştirip forumlar aracılığı ile satış yapıyorum. Ancak henüz 1-1 buçuk yıldır ilgilendiğim için çok fazla bir gelir elde ettiğim söylenemez. Son 10 aylık dökümlerimi kontrol ettiğimde hesabıma 11bin TL civarında para giriş çıkışı olduğu görünüyor. Yani bu işten yıllık kazancım şuan 12-15 bin diyebiliriz. Yaptığım şey tam olarak tema geliştirmek ve bu temayı satmak. Ya da isteyenler olursa kendileri için özel tema geliştiriyorum. Kısaca buna web tasarım hizmeti diyebiliriz sanırım. Benim bu durumda ve bu kazançla bir vergiye tabi olmam mümkün mü?
KDV, gelir vergisi vb. Yoksa herhangi bir şey yapmadan işime devam edebilir miyim? Bir vergi ödemem gerekiyorsa bunu nasıl yapacağım?
2- Her ay düzenli bir kazancım yok. Mesela bu ay 3 tema satmış olabilirim. Ama diğer ay 5 tane de satabilirim hiç satamayadabilirim. Bu durum beni muaf kılar mı?
3- Eğer vergi vermem gerekiyorsa geçmişe dönük vermediğim için bir cezaya tabi olur muyum?
4- Şahıs şirketi kurmamın bir faydası olur mu?
Cevap:
1- İştigal halinde olduğunuz web tasarım işi her ne kadar tamamen yazılım üzerinde olmasa da (kodlama ve tasarım) benim görüşüm bu işin nakdi sermaye ile değil bilgi birikimi ile olması nedeniyle serbest meslek kazancı sayılması gerektiği. Ancak GİB’in bazı vergi dairesi başkanlıkları bu tür faaliyetlerin ticari kazanç olduğu yönünde görüş belirtebiliyor
http://www.gib.gov.tr/node/125220 . Bu durumda ticari kazanç türünde gelir vergisi mükellefi olup bununla beraber KDV mükellefiyeti de tesis edilmesi gerekmekte.
2- Gerçek usulde vergi mükellefi olmanız için her ay satış yapmanız gerekmiyor, burada dikkate alınan kıstas işin sürekli olarak yapılması, bu koşul sizde mevcut.
3- Esasında 5 yıl geriye dönük olarak kazançlarınız için tarhiyat yapılabilmektedir, mükellefiyet tesis etmeniz veya Maliye İdaresi tarafından tespit edilmeniz halinde vergi incelemesine sevk edilmeniz mümkün
4-Gerçek kişi mükellefiyet mi (şahıs şirketi) yoksa tüzel kişi (limited şirket gibi) mükellefiyet mi konusunda tercih, kolay kurulan ancak artan usulde vergi tarifesi mi yoksa sabit oranlı ancak prosedürü fazla kurumlar vergisi mükellefiyeti mi sorusuna sizin verdiğiniz cevap olacaktır.
Anahtar Kelimeler: Web tasarımı vergi , wordpress tema vergi , dijital ekonomi vergi
(Visited 112 times, 1 visits today)