Soru:
İngilizce bir yemek bloğum var ve Amerika’da yer alan AdThrive isimli bir reklam network şirketiyle çalışmaya başladım. Bu şirket çeşitli reklamcılar aracılığıyla bulduğu reklamları bloğumda yayınlıyor ve sayfa gösterimi başına ödeme yapıyor. Bloguma gelen trafiğin %90’dan fazlası Amerika’dan geliyor. Türkiye’den gelen trafik ancak %1’i kadarını oluşturuyor.
İlk ödememi Ocak ayında banka hesabıma Türk lirası olarak aldım. Alınan ödemenin farklı bir para birimi ile yapılması vergilendirme açısından bir fark yaratır mı bilemiyorum ama talep edersem Dolar olarak da alabiliyorum sanırım.
Merak ettiğim konu şu: Ben bir şirket sahibi değilim. Bu gelirimi belgelemek ve vergimi ödemek istiyorum. Ancak nasıl bir yol izlemem gerektiğinden emin olamıyorum. Bireysel olarak gelir vergisi verebiliyor muyum? Bunu için sizce bir muhasebeci ile mi çalışmalıyım? Ya da yazılarınızdan birinde bahsettiğiniz gibi Maliye İdaresi’nden özelge mi talep etmeliyim?
Cevap:
Türkiye’de yerleşik olmanız nedeniyle ister yurt içinde isterse yurt dışında elde ettiğiniz kazançlar vergilendirilmektedir. Bu nedenle blogunuzdan yurt içi ve yurt dışı tıklamalar nedeniyle elde ettiğiniz reklam aracılığı hizmeti vergilendirilmelidir. Bunun için mutlaka tüzel kişilik sayılan bir şirket kurmanıza gerek yok, gerçek kişi olarak gelir vergisi mükellefiyeti tesis etmeniz mümkün. Elbette beyannamelerinizi verecek ve defter tutacak bir muhasebeci ile de anlaşmanız gerek. Gelir vergisi nin yanında reklam şirketine blogunuzda bir reklam gösterimi yapmasına aracılık etmeniz nedeniyle, bu şirkete bir hizmet ifası gerçekleştirmiş olduğunuzdan aynı zamanda kdv mükellefiyetiniz de vardır. Dolayısıyla AdThrive e vermiş olduğunuz hizmet için fatura da kesmeniz gerek. Ancak yurtdışından aldığınız tıklamalar dolayısıla kdv’siz fatura kesmeniz mümkün, yurtdışına verilen hizmetler şartları yerine getirmeniz halinde kdv den istisnadır. Tabi bunun için yurt içi ve yurt dışı tıklamalarınızı ispat edebilmeniz lazım ki zaten AdThrive hesabınızdan bunu göstermeniz mümkündür.
Anahtar Kelimeler: Adsense vergi , adthrive vergi , blog reklamı vergi , dijital ekonomi vergi