İnternet üzerinden kazanç elde etme yolları yıllar içinde çeşitlenmiş, bununla beraber klasik anlamda bilinen bir kısım kazanç elde etme yöntemleri dijital ortama taşınmıştır. Hatta internet ortamının sunduğu geniş imkânlar yeni kazanç yöntemlerini ortaya çıkarmıştır. Dijital ortamda ortaya çıkan yeni kazanç yolları ise daha çok “hizmet ifası” olarak kendini göstermektedir. Çünkü internet sunduğu çok düşük sabit maliyet avantajı ile hizmet bazlı pek çok girişimin hayata geçmesini sağlamıştır.
Etiket: e-ticaretin vergilendirilmesi
Yurt dışından alınan elektronik hizmetler için KDV mevzuatında yeni bir adım atıldı. Buna göre; KDV mükellefiyeti olmayan gerçek kişiler, Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlardan elektronik ortam üzerinden hizmet almaları halinde KDV, hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenecek.
E-ticarette bildirim zorunluluğu, konusu ilk olarak 24/12/2015 tarihinde yayımlanan 464 Seri No.lu VUK tebliği ile gündeme gelmiştir. İlgili düzenlemenin içeriğini ve uygulamanın nasıl olacağına dair açıklamalara daha önceki yazılarımda yer vermiştim. Şimdi ise söz konusu tebliğin yasal dayanağına dair bir adım atılıyor.
Dijital ekonominin vergilendirilmesi mevzuunda giderek büyüyen ve mevcut tarhiyat uygulamaları ile önümüzde duran problem; mukimlik sorunu.. Faaliyetin internet ve telekomünikasyon ağı aracılığı ile uzaktan uzağa yürütülebilmesi, eski vergi düzenini yetersiz bırakmaktadır. Konu, Türkiye’de de hizmet vermekte olan Google Adwords sistemi ile ele alınacaktır.
2015 yılı itibariyle dünya çapında 62 milyar dolarlık hacme ulaşan dijital oyun sektörü, içinde oyun kodu ( steam cüzdan kodu, epin ) satışı denilen başka bir piyasayı barındırır. Ancak oyun kodu satışında vergilendirme , satıcıların Türkiye’de mukim (yerleşik) olmadıkları durumda bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler: oyun kodu satışında vergilendirme , e-ticaret vergi , oyun kodu , dijital ekonomi
Özellikle Adsense vb. ve Drop Shipping vb. ile uğraşanları ilgilendiren, e-ticarette bilgi verme zorunluluğu olarak da adlandırılabilecek 464 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde belirtilen bilgi verme zorunluluğunun uygulamasına ilişkin taslak yayımlandı. Söz konusu tebliğ Maliye İadresi’nin e-ticaretin vergilendirilmesi alanındaki yeni adımı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler: e-ticarette bilgi verme zorunluluğu , BTRANS , e-ticaret vergi , e-ticaretin vergilendirilmesi , dijital ekonomi
E-ticarette basit usul mümkün mü, özellikle home office ölçeğinde e-ticaret yapanlar basit usulün kolaylıklarından faydalanabilir mi?
Anahtar Kelimeler: e-ticarette basit usul , e-ticaret vergi , home office e-ticaret , dijital ekonomi
Drop shipping; stok tutmak yerine, gelen siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirerek, ürünleri tedarikçinin deposundan müşteriye ulaşması veya online olarak satılan ürünün yine online olarak başka bir satıcıdan satın alınarak nihai tüketiciye gönderilmesini sağlama üzerine kurulu bir iş modelidir. Drop shipping e-ticaretin vergilendirilmesi hususu ise faaliyetin yaygın olarak yurt dışı tedarikçiler ile beraber yürütülmesi nedeniyle tartışılması gereken bir konudur.
Bilal Levent ERTAŞ, Lebib Yalkın, Mayıs 2015
ÖZET
Sermayenin ülkeler arasındaki serbest dolaşımının artmasıyla beraber bu dolaşımı hızlı ve kolay şekilde sağlayacak bir araca ihtiyaç duyulmuştur. İlk kullanım amacı, sınırlı noktalar arasında askeri verilerin elektronik olarak taşınması ve paylaşılması olan internet, şimdilerde küresel ticaretin gün geçtikçe yaygınlaşan aracı haline getirilmiştir. Ancak internetin soyut olarak tabir edilebilecek elektronik ağlar silsilesi olması ticari faaliyetin fiziki olarak nerede gerçekleştirildiği ve nerede vergilendirilmesi hususunda sorunlara neden olmuştur.
Bilal Levent ERTAŞ
Lebib Yalkın, Kasım 2013
ÖZET
Teknolojinin günümüzde ulaştığı düzey daha çok insanın internete erişebilmesine olanak sağlamaktadır. Bu anlamda hizmet sektörü içerisinde yer alan reklamcılık, internetin ulaşılabilirlik imkânından geniş ölçüde faydalanmaya başlamıştır. Nitekim internet kullanıcılarının sayısındaki artış görsel reklamların, asgari maliyetle azami ölçüde tanıtımının yapılabilmesi imkânını sunmaktadır. Günümüzde internet kullanıcılarının sayısı, sadece reklamların gösterimi anlamında değil yayımlatılması bakımından da reklam yatırımcılarına fayda sağlamaktadır. İnternet kullanıcıları kurdukları web sitelerle ve paylaştıkları özgün videolarla Adsense gibi sistemlere dâhil olarak bedel karşılığında reklam yayıncılığına aracılık yapabilmektedirler. Ancak söz konusu faaliyete aracılık edenlerin sayısında her geçen gün artış olduğu tahmin ediliyor olmasına rağmen vergilendirme anlamında görüş birliği bulunmamaktadır. Söz konusu kazançların vergilendirilmesinde görüş birliğinin sağlanamaması, bu alanda faaliyet yürütenlerin vergisel işlemlerinde tereddütler yaşamasına neden olurken kayıt dışı hâsılatın da yolunu açmaktadır.