20 Şubat 2016 tarihli yazımızda adsense ve drop shipping gibi gelirler de dahil olmak üzere internet üzerinden kazanç elde edenlere Maliye Bakanlığı’na bildirimde bulunma zorunluluğu geldiğini belirtmiştik. Aynı zamanda bankalara da ilgili trasferleri bildirim zorunluluğu getirilmiş ve internet üzerinde gelir elde edenleri tespit etmek için çapraz bir denetim başlatılmıştır. Gelinen aşamada BTRANS sisteminde toplanan bilgiler ile özellikle adsense geliri elde edenlerin, incelemeye alındığı çeşitli mecralarda konuşulmaktadır. Peki henüz incelemeye alınmayanların şu aşamada alabileceği bir önlem var mıdır?
Etiket: e-ticaret vergi
Soru:
Merhaba Bilal Levent Bey,
Kısa bir süre önce Serbest Bölgede şube açarak faaliyete başlamaya hazırlanan bir yazılım firmasıyız. Yıllık %85 yurt dışına ihraç şartını kesin olarak yapacağımızı öngörmekteyiz.
Basit Usulde E-Ticaret
Soru:
Merhaba Bilal bey,
Basit usul mükellefler için e – ticaret ile ilgili yazınızı okudum. Ben şuan basit usul bir mükellef olarak n11 ve benzer e-pazar yeri diye tabir edilen yerlerden hazır giyim satışı yapıyorum, ancak muhasebecimiz basit usulun bu iş için uygun olmadığını söylüyor. Ayrıca basit usul de e- arşiv faturaya geçiş mümkün müdür? Bu konulae hakkında daha yeni ve somut bir bilgiye sahipseniz, lütfen beni bilgilendirebilir misiniz?
Dropshipping ve KDV
Soru:
GİB in sitesinde genelge de KDV istisnasında olması için malın türkiye hudutları içinden çıkış yapması gerektiği yazıyor. 2017-2018 itibariyle acaba yurtdışından malı türkiye’ye sokmadan yurtdışına satış yaptığımızda hangi vergi ve yükümlülüklerle karşılaşırız. Bugün egirişimci adresinde hizmet satışlarının serbest meslek erbabı olarak adlandırıldığını öğrendim. Aslında bakınca dropshipping tam bir serbest meslek değil mi? Mal alımı yapmıyorum. Malı satmıyorum. Satılmasına aracılık ediyorum ki bu ispatlanabilir. Stok yapmıyorum. Gümrük çıkışım yok. Ben sadece reklam, pazar yeri ücreti, ödeme almak için komisyon ödüyorum. Ticari faaliyet sayılır mı?
Google, Haziran 2018 öncesinde Adwords hesap sahiplerine bir e-posta göndererek, özetle “adwords hesaplarının Google nezdinde ticari hesap kabul edileceğini” belirtti. Google’ın göndermiş olduğu bu e-posta ile ne amaçladığını vergi mevzuatımız kapsamında ele alacak olusak;
Freelance çalışma sisteminin sabit maliyetleri minimize eden yapısı, freelancer çalışanlara kurumsal firmalar tarafından da bir talep oluşmasını sağlamıştır. Ancak freelance hizmeti talep eden müşterinin giderlerini nizami bir şekilde belgelendirmek istemesi hususu, freelancerların aşması gereken sorun haline dönüşmüştür.
Her hangi bir resmi otorite veya tüzel kişiliğe bağlı olmadan üretilen kripto paralar bugün basılı paraların fonksiyonlarını ihtiva edecek şekilde kabul görmektedir. Yaygın şekilde kabul görmüş olmalarına rağmen, kripto paraların hangi varlık türünde olduğu ve nasıl vergilendirilmesi gerektiği hususlarında net bir sonucuna varılamamıştır. Kripto paralardan elde edilen kazançların vergi kanunları bakımından doğru yorumlanması için söz konusu dijital mevcutların teknolojik alt yapısının nasıl işlediğinin anlaşılması ilk hareket noktası olmalıdır.
Yabancı elektronik hizmetlerde KDV uygulamasının ne şekilde gerçekleşeceği 7061 Sayılı Kanun’da belirtilmediğinden, konu ile ilgili bir tebliğ beklenmekteydi. Gelir İdaresi Başkanlığı, 22 Aralık 2017 tarihinde duyurduğu haber ile Kanun’da yapılan değişikliğin uygulanmasına ilişkin tebliğ taslağını yayımladı. Tebliğ taslağı 27 Aralık 2017 tarihinde güncellendi.
E-ticarette bildirim zorunluluğu, konusu ilk olarak 24/12/2015 tarihinde yayımlanan 464 Seri No.lu VUK tebliği ile gündeme gelmiştir. İlgili düzenlemenin içeriğini ve uygulamanın nasıl olacağına dair açıklamalara daha önceki yazılarımda yer vermiştim. Şimdi ise söz konusu tebliğin yasal dayanağına dair bir adım atılıyor.
Dijital ekonominin vergilendirilmesi mevzuunda giderek büyüyen ve mevcut tarhiyat uygulamaları ile önümüzde duran problem; mukimlik sorunu.. Faaliyetin internet ve telekomünikasyon ağı aracılığı ile uzaktan uzağa yürütülebilmesi, eski vergi düzenini yetersiz bırakmaktadır. Konu, Türkiye’de de hizmet vermekte olan Google Adwords sistemi ile ele alınacaktır.
Drop Shipping Belge Düzeni
Drop shipping belge düzeni konusu, özellikle yurt dışından tedarikçi kullanan hatta satışı da yurt dışına yapanlar için tereddütler oluşturabilmektedir. Ürünün yurt dışından nihai tüketiciye gönderilmesi halinde sevk irsaliyesinin aranıp aranmayacağı ve yurt dışındaki tedarikçiden yapılan alımın maliyet kaydı yapılması için gider belgesi tevsiki öncelikle dikkat çeken hususlardır.
Dijital gelirlerde tevkifat ile vergilendirme kavramı dün (12/06/17) tarihli haberlerde Maliye Bakanı Sn. Naci AĞBAL’ın açıklamalarıyla ciddi ciddi konuşulmaya başlandı. Sayın Bakan’ın verdiği röportajda “Türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya ‘bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin’ diyeceğiz.” ifadelerine yer verilmişti.
Peki bu süreç yasal alt yapı olarak ne zaman başladı, Türkiye’nin dijital gelirler üzerinden tevkifat yaptırabilmesi yasal olarak mümkün mü? Yazıda bu sorulara cevap arayacağız.
E-ticarete aracılık hizmetinde fatura düzenleme süresi bakımından dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? VUK’un “fatura nizamı” başlıklı 231. Maddesi’ndeki 7 günlük fatura düzenleme müddetinin, e-ticarete aracılık hizmetinde ki uygulanılabilirliği yazımızın tartışma konusudur.
E-ticaret yaparak, dijital oyun veya e-pin satarak, arama motoru reklam geliri elde ederek veya freelance gibi çeşitli şekillerde dijital ekonomiye dahil olan bir çok kişinin beklentisidir herhalde; telif haklarına takılmamak, vergi ödememek vs. Öyle ya rasyonel iktisadi birey her zaman çoğu aza tercih eder. Hatta izlenimlerime göre bir kısım da hukuku görmezden gelerek, fazla dillendirmeyerek kısacası “kafasını kuma gömerek” dijital ekonominin hukuktan uzak duracağı beklentisi içinde (Özellikle bu kişiler Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi aday adayı benim gözümde).. Peki çeşitli mecralardan neler duyup, okuyorum, dijital ekonomide hukuk neden önemli, kendi uzmanlık alanım Vergi Hukuku alanında ele alacağım.
Anahtar Kelimeler: Dijital Ekonomi Hukuk , Dijital Ekonomi Vergi , E-Ticaret Yasal Düzenleme , E-ticaret Vergi
E-Ticaret Açısından Yeni VUK Tasarısı
E-Ticaret gibi internet üzerinden çeşitli şekillerde gelir elde edenler açısından yeni VUK (Vergi Usul Kanunu) Tasarısı neler getirmektedir, internet üzerinden gelir elde edenlerin mükellefiyet durumu nasıl olacaktır, usul yönünden nelere dikkat edilecektir.
Anahtar Kelimeler: e-ticarette iş yeri , e-ticaret vergi , VUK tasarısı , dijital ekonomi
2015 yılı itibariyle dünya çapında 62 milyar dolarlık hacme ulaşan dijital oyun sektörü, içinde oyun kodu ( steam cüzdan kodu, epin ) satışı denilen başka bir piyasayı barındırır. Ancak oyun kodu satışında vergilendirme , satıcıların Türkiye’de mukim (yerleşik) olmadıkları durumda bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler: oyun kodu satışında vergilendirme , e-ticaret vergi , oyun kodu , dijital ekonomi
Özellikle Adsense vb. ve Drop Shipping vb. ile uğraşanları ilgilendiren, e-ticarette bilgi verme zorunluluğu olarak da adlandırılabilecek 464 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde belirtilen bilgi verme zorunluluğunun uygulamasına ilişkin taslak yayımlandı. Söz konusu tebliğ Maliye İadresi’nin e-ticaretin vergilendirilmesi alanındaki yeni adımı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler: e-ticarette bilgi verme zorunluluğu , BTRANS , e-ticaret vergi , e-ticaretin vergilendirilmesi , dijital ekonomi
Web sitesi tasarımı mesleki ihtisası gerektirmesi ve emeğe dayalı olması nedeni ile her hangi bir işverene ve işyerine bağlı kalmadan da freelance olarak da yapılabilen bir faaliyettir. Ancak bu şekilde elde edilen bir kazanç olmasına rağmen genel olarak e-ticaretin vergilendirilmesi konusunda uygulamada yaşanan tereddütler nedeni ile söz konusu faaliyet türü açısından da bazı hususların irdelenmesi gerekmektedir. Çalışmada web sitesi tasarım faaliyetinin vergilendirilmesi, freelance olarak yapanlar açısından ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler: web tasarımı vergilendirme , freelance vergi , e-ticaret vergi , dijital ekonomi
İnternet üzerinden reklam geliri elde edenler ve e-ticaret yapanlar, Temmuz/2016’dan itibaren faaliyetlerine ilişkin bilgileri aylık olarak Maliye Bakanlığına bildirmek zorunda olacak. E-ticaretin vergilendirilmesi bakımından önemli bir yasal düzenleme olan tebliğin önemli noktaları şunlardır;
Anahtar Kelimeler: e-ticaret bilgi verme , e-ticaret vergi , BTRANS
E-ticarette basit usul mümkün mü, özellikle home office ölçeğinde e-ticaret yapanlar basit usulün kolaylıklarından faydalanabilir mi?
Anahtar Kelimeler: e-ticarette basit usul , e-ticaret vergi , home office e-ticaret , dijital ekonomi