E-ticarette bildirim zorunluluğu, konusu ilk olarak 24/12/2015 tarihinde yayımlanan 464 Seri No.lu VUK tebliği ile gündeme gelmiştir. İlgili düzenlemenin içeriğini ve uygulamanın nasıl olacağına dair açıklamalara daha önceki yazılarımda yer vermiştim. Şimdi ise söz konusu tebliğin yasal dayanağına dair bir adım atılıyor.
Etiket: dijital ekonomi
Dijital Ekonomi İçin Güven Damgası
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, e-ticaretin düzenlenmesi kapsamındaki yasal düzenlemeler adına bir adım daha atarak 22/09/2016 tarihi itibariyle “Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ Taslağı”nı ilgililerin görüşüne açılmış ve 06/06/2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Atılan adım tüketicinin dijital ortamda alış veriş yapmaya karşı güvenini artırma yönünde önemlidir, nitekim güven ortamının tesis edilememesi Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyümesinin önünde engel olduğu gibi tüketicinin kötü tecrübeleri tamir edilmesi güç zararlara neden olabilecektir.
Freelance Ekonomisi
Mikro iktisadi analizin önemli parametrelerinden biridir sabit maliyetler. Küçük stratejilerle değil kalıcı yatırımlarla azaltılabilen bir maliyet çeşididir. Çalışanları bir arada tutacak veya ürünleri sergileyecek işyeri binasına ödenen kiralar, araçların mutad periyodik bakımları, belediye vergileri vs. sabit maliyetlere örneklerdir. Değişken maliyetler daha finanse edilebilir olmasına rağmen sabit maliyetler kemik bir sermaye gerektirir, velhasıl nakit gücüdür. Ve bu nakit gücüne haiz olmayanlar fikirlerini teşebbüse çeviremez, ekonominin arz tarafına dahil olamaz. Ancak internetin geniş kitlelere kolayca ulaşmayı sağlayan bir mecra olması son yıllarda sıklıkla duyulan, çok düşük sabit maliyetlerle iktisadi hayata dahil olunabilen “ freelance ekonomisi ”ni ortaya çıkarmıştır.
Çalışmanın ilk bölümünde ( freelancer sitelerinde vergilendirme – I ) freelancer tanımı yapılarak, freelance çalışanların ürün mü hizmet mi sundukları açıklanmaya çalışılmış ve pazar ortamı sunan freelancer siteleri üzerinden vergilendirmeye yönelik açıklamalarda bulunulmuştur. Bu bölümde ise “tedarikçi” şeklinde çalışan freelancer siteleri ve freelancerların Gelir Vergisi Kanunu ve KDV Kanunu yönünden yükümlülükleri konusunda açıklamalar yapılacaktır.
Anahtar Kelimeler: Freelancer Sitelerinde Vergi , Freelancer Vergilendirme , freelance vergi , dijital ekonomi
Freelancer sitelerinde vergilendirme nasıl olmalıdır, bu sitelerde freelance gelir elde edenlerin Gelir Vergisi ve KDV yönünden vergisel yükümlülükleri nelerdir? Bu bölümde pazar ortamı sunan freelancer siteleri bakımından açıklanmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Freelancer Sitelerinde Vergi , Freelancer Vergilendirme , freelance vergi , dijital ekonomi
E-Ticaret Açısından Yeni VUK Tasarısı
E-Ticaret gibi internet üzerinden çeşitli şekillerde gelir elde edenler açısından yeni VUK (Vergi Usul Kanunu) Tasarısı neler getirmektedir, internet üzerinden gelir elde edenlerin mükellefiyet durumu nasıl olacaktır, usul yönünden nelere dikkat edilecektir.
Anahtar Kelimeler: e-ticarette iş yeri , e-ticaret vergi , VUK tasarısı , dijital ekonomi
2015 yılı itibariyle dünya çapında 62 milyar dolarlık hacme ulaşan dijital oyun sektörü, içinde oyun kodu ( steam cüzdan kodu, epin ) satışı denilen başka bir piyasayı barındırır. Ancak oyun kodu satışında vergilendirme , satıcıların Türkiye’de mukim (yerleşik) olmadıkları durumda bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler: oyun kodu satışında vergilendirme , e-ticaret vergi , oyun kodu , dijital ekonomi
Özellikle Adsense vb. ve Drop Shipping vb. ile uğraşanları ilgilendiren, e-ticarette bilgi verme zorunluluğu olarak da adlandırılabilecek 464 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde belirtilen bilgi verme zorunluluğunun uygulamasına ilişkin taslak yayımlandı. Söz konusu tebliğ Maliye İadresi’nin e-ticaretin vergilendirilmesi alanındaki yeni adımı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler: e-ticarette bilgi verme zorunluluğu , BTRANS , e-ticaret vergi , e-ticaretin vergilendirilmesi , dijital ekonomi
Web sitesi tasarımı mesleki ihtisası gerektirmesi ve emeğe dayalı olması nedeni ile her hangi bir işverene ve işyerine bağlı kalmadan da freelance olarak da yapılabilen bir faaliyettir. Ancak bu şekilde elde edilen bir kazanç olmasına rağmen genel olarak e-ticaretin vergilendirilmesi konusunda uygulamada yaşanan tereddütler nedeni ile söz konusu faaliyet türü açısından da bazı hususların irdelenmesi gerekmektedir. Çalışmada web sitesi tasarım faaliyetinin vergilendirilmesi, freelance olarak yapanlar açısından ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler: web tasarımı vergilendirme , freelance vergi , e-ticaret vergi , dijital ekonomi
E-ticarette basit usul mümkün mü, özellikle home office ölçeğinde e-ticaret yapanlar basit usulün kolaylıklarından faydalanabilir mi?
Anahtar Kelimeler: e-ticarette basit usul , e-ticaret vergi , home office e-ticaret , dijital ekonomi
Drop shipping; stok tutmak yerine, gelen siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirerek, ürünleri tedarikçinin deposundan müşteriye ulaşması veya online olarak satılan ürünün yine online olarak başka bir satıcıdan satın alınarak nihai tüketiciye gönderilmesini sağlama üzerine kurulu bir iş modelidir. Drop shipping e-ticaretin vergilendirilmesi hususu ise faaliyetin yaygın olarak yurt dışı tedarikçiler ile beraber yürütülmesi nedeniyle tartışılması gereken bir konudur.
Bilal Levent ERTAŞ
1. GİRİŞ
Teknolojinin daha uygun fiyatlarla satın alınabilmesi internetin hayatımızda yer aldığı payını her geçen gün biraz daha arttırmasını sağlamıştır. TÜİK verilerine göre 2015 yıl sonu itibariyle Türkiye’de her on evden yedisinde internet kullanılır hale gelinmiştir. İnternetin kolay ve hızlı veri alış-verişi sağlayan özelliği, onun birçok alanda olduğu gibi kazanç elde etme konusunda da önemli bir araç haline getirmiştir.
Anahtar Kelimeler: freelance vergi , e-ticaret vergi , home ofis vergi , dijital ekonomi