Yazılım kapsamındaki sabit maliyetlerin azaltılması adına üretilmiş bir çözüm olan SAAS (software as a service) Türkçe’de ki karşılığını da “servis olarak yazılım” veya “hizmet olarak yazılım” olarak bulmuştur. SAAS’ın CD veya sanal ortamda kullanıcı anahtarı ile yapılan yazılım teslimlerinden farklı olması, onun vergi kanunları kapsamında ki “yazılım” kavramı dahilinde olup olmadığı tereddütünü ortaya çıkarabilecektir. Yazımızda genel olarak SAAS’ın vergi kanunları içindeki yeri ve özelde sorgulanması gereken soru olan “SAAS hizmetinde KDV istisnası” tartışılacaktır.
Etiket: dijital ekonomi vergi
Soru:
İngilizce bir yemek bloğum var ve Amerika’da yer alan AdThrive isimli bir reklam network şirketiyle çalışmaya başladım. Bu şirket çeşitli reklamcılar aracılığıyla bulduğu reklamları bloğumda yayınlıyor ve sayfa gösterimi başına ödeme yapıyor. Bloguma gelen trafiğin %90’dan fazlası Amerika’dan geliyor. Türkiye’den gelen trafik ancak %1’i kadarını oluşturuyor.
Soru:
1- Ben internet sitesi tasarımcısıyım. Şuan WordPress üzerine temalar geliştirip forumlar aracılığı ile satış yapıyorum. Ancak henüz 1-1 buçuk yıldır ilgilendiğim için çok fazla bir gelir elde ettiğim söylenemez. Son 10 aylık dökümlerimi kontrol ettiğimde hesabıma 11bin TL civarında para giriş çıkışı olduğu görünüyor. Yani bu işten yıllık kazancım şuan 12-15 bin diyebiliriz. Yaptığım şey tam olarak tema geliştirmek ve bu temayı satmak. Ya da isteyenler olursa kendileri için özel tema geliştiriyorum. Kısaca buna web tasarım hizmeti diyebiliriz sanırım. Benim bu durumda ve bu kazançla bir vergiye tabi olmam mümkün mü?
Basit Usulde E-Ticaret
Soru:
Merhaba Bilal bey,
Basit usul mükellefler için e – ticaret ile ilgili yazınızı okudum. Ben şuan basit usul bir mükellef olarak n11 ve benzer e-pazar yeri diye tabir edilen yerlerden hazır giyim satışı yapıyorum, ancak muhasebecimiz basit usulun bu iş için uygun olmadığını söylüyor. Ayrıca basit usul de e- arşiv faturaya geçiş mümkün müdür? Bu konulae hakkında daha yeni ve somut bir bilgiye sahipseniz, lütfen beni bilgilendirebilir misiniz?
Dropshipping ve KDV
Soru:
GİB in sitesinde genelge de KDV istisnasında olması için malın türkiye hudutları içinden çıkış yapması gerektiği yazıyor. 2017-2018 itibariyle acaba yurtdışından malı türkiye’ye sokmadan yurtdışına satış yaptığımızda hangi vergi ve yükümlülüklerle karşılaşırız. Bugün egirişimci adresinde hizmet satışlarının serbest meslek erbabı olarak adlandırıldığını öğrendim. Aslında bakınca dropshipping tam bir serbest meslek değil mi? Mal alımı yapmıyorum. Malı satmıyorum. Satılmasına aracılık ediyorum ki bu ispatlanabilir. Stok yapmıyorum. Gümrük çıkışım yok. Ben sadece reklam, pazar yeri ücreti, ödeme almak için komisyon ödüyorum. Ticari faaliyet sayılır mı?
Google, Haziran 2018 öncesinde Adwords hesap sahiplerine bir e-posta göndererek, özetle “adwords hesaplarının Google nezdinde ticari hesap kabul edileceğini” belirtti. Google’ın göndermiş olduğu bu e-posta ile ne amaçladığını vergi mevzuatımız kapsamında ele alacak olusak;
Freelance çalışma sisteminin sabit maliyetleri minimize eden yapısı, freelancer çalışanlara kurumsal firmalar tarafından da bir talep oluşmasını sağlamıştır. Ancak freelance hizmeti talep eden müşterinin giderlerini nizami bir şekilde belgelendirmek istemesi hususu, freelancerların aşması gereken sorun haline dönüşmüştür.
Her hangi bir resmi otorite veya tüzel kişiliğe bağlı olmadan üretilen kripto paralar bugün basılı paraların fonksiyonlarını ihtiva edecek şekilde kabul görmektedir. Yaygın şekilde kabul görmüş olmalarına rağmen, kripto paraların hangi varlık türünde olduğu ve nasıl vergilendirilmesi gerektiği hususlarında net bir sonucuna varılamamıştır. Kripto paralardan elde edilen kazançların vergi kanunları bakımından doğru yorumlanması için söz konusu dijital mevcutların teknolojik alt yapısının nasıl işlediğinin anlaşılması ilk hareket noktası olmalıdır.
E-ticarette bildirim zorunluluğu, konusu ilk olarak 24/12/2015 tarihinde yayımlanan 464 Seri No.lu VUK tebliği ile gündeme gelmiştir. İlgili düzenlemenin içeriğini ve uygulamanın nasıl olacağına dair açıklamalara daha önceki yazılarımda yer vermiştim. Şimdi ise söz konusu tebliğin yasal dayanağına dair bir adım atılıyor.
Drop Shipping Belge Düzeni
Drop shipping belge düzeni konusu, özellikle yurt dışından tedarikçi kullanan hatta satışı da yurt dışına yapanlar için tereddütler oluşturabilmektedir. Ürünün yurt dışından nihai tüketiciye gönderilmesi halinde sevk irsaliyesinin aranıp aranmayacağı ve yurt dışındaki tedarikçiden yapılan alımın maliyet kaydı yapılması için gider belgesi tevsiki öncelikle dikkat çeken hususlardır.
E-ticarete aracılık hizmetinde fatura düzenleme süresi bakımından dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? VUK’un “fatura nizamı” başlıklı 231. Maddesi’ndeki 7 günlük fatura düzenleme müddetinin, e-ticarete aracılık hizmetinde ki uygulanılabilirliği yazımızın tartışma konusudur.
E-ticaret yaparak, dijital oyun veya e-pin satarak, arama motoru reklam geliri elde ederek veya freelance gibi çeşitli şekillerde dijital ekonomiye dahil olan bir çok kişinin beklentisidir herhalde; telif haklarına takılmamak, vergi ödememek vs. Öyle ya rasyonel iktisadi birey her zaman çoğu aza tercih eder. Hatta izlenimlerime göre bir kısım da hukuku görmezden gelerek, fazla dillendirmeyerek kısacası “kafasını kuma gömerek” dijital ekonominin hukuktan uzak duracağı beklentisi içinde (Özellikle bu kişiler Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi aday adayı benim gözümde).. Peki çeşitli mecralardan neler duyup, okuyorum, dijital ekonomide hukuk neden önemli, kendi uzmanlık alanım Vergi Hukuku alanında ele alacağım.
Anahtar Kelimeler: Dijital Ekonomi Hukuk , Dijital Ekonomi Vergi , E-Ticaret Yasal Düzenleme , E-ticaret Vergi