Soru: Merhabalar, geçenlerde GİB tarafından başlatılan gönüllü uyumluluk kapsamında pişmanlık ile geriye dönük beyanname verilmesi ile alakalı ben de maliye tarafından çağrıldım. Admob’dan kazanç elde ediyorum, mükellefiyetim yok. Gelir vergisi noktasında itiraz etmiyorum ancak sorunum KDV ile alakalı.
Etiket: adsense vergi
20 Şubat 2016 tarihli yazımızda adsense ve drop shipping gibi gelirler de dahil olmak üzere internet üzerinden kazanç elde edenlere Maliye Bakanlığı’na bildirimde bulunma zorunluluğu geldiğini belirtmiştik. Aynı zamanda bankalara da ilgili trasferleri bildirim zorunluluğu getirilmiş ve internet üzerinde gelir elde edenleri tespit etmek için çapraz bir denetim başlatılmıştır. Gelinen aşamada BTRANS sisteminde toplanan bilgiler ile özellikle adsense geliri elde edenlerin, incelemeye alındığı çeşitli mecralarda konuşulmaktadır. Peki henüz incelemeye alınmayanların şu aşamada alabileceği bir önlem var mıdır?
Adsense Vergilendirme
Soru: Merhaba, Türkiye genelinde Google Adsense gelirleri ile ilgili bir vergi incelemesi başlamış. Bazı kişiler diyorki adsense den gelen paranın %50 sini kar sayıp %50 si üzerinden gelir vergisi ve KDV istiyorlarmış. Biz 1.5 yıldır Google Dublin Ireland şirketine faturamızı kesiyoruz ama geçmişte fatura kesmiyorduk. Sorum şu eğer vergi isterlerse %50 si kar sayılıp mı vergi vereceğiz yoksa hesabımıza giren paranın tamamı üzerinden mi vergi vereceğiz?
Soru: merhaba, ben web sitemden adsense ile kazanç elde ediyorum aylik 1000-1800tl arası. bu kazancımın vergilendirilmesi nasıl olacak. Muhasebeci tutmam gerekiyor mu? Hangi defterleri tutturmam gerekiyor? bu konuda bilgilendirir misiniz?
Soru:
İngilizce bir yemek bloğum var ve Amerika’da yer alan AdThrive isimli bir reklam network şirketiyle çalışmaya başladım. Bu şirket çeşitli reklamcılar aracılığıyla bulduğu reklamları bloğumda yayınlıyor ve sayfa gösterimi başına ödeme yapıyor. Bloguma gelen trafiğin %90’dan fazlası Amerika’dan geliyor. Türkiye’den gelen trafik ancak %1’i kadarını oluşturuyor.
Bilal Levent ERTAŞ
Lebib Yalkın, Kasım 2013
ÖZET
Teknolojinin günümüzde ulaştığı düzey daha çok insanın internete erişebilmesine olanak sağlamaktadır. Bu anlamda hizmet sektörü içerisinde yer alan reklamcılık, internetin ulaşılabilirlik imkânından geniş ölçüde faydalanmaya başlamıştır. Nitekim internet kullanıcılarının sayısındaki artış görsel reklamların, asgari maliyetle azami ölçüde tanıtımının yapılabilmesi imkânını sunmaktadır. Günümüzde internet kullanıcılarının sayısı, sadece reklamların gösterimi anlamında değil yayımlatılması bakımından da reklam yatırımcılarına fayda sağlamaktadır. İnternet kullanıcıları kurdukları web sitelerle ve paylaştıkları özgün videolarla Adsense gibi sistemlere dâhil olarak bedel karşılığında reklam yayıncılığına aracılık yapabilmektedirler. Ancak söz konusu faaliyete aracılık edenlerin sayısında her geçen gün artış olduğu tahmin ediliyor olmasına rağmen vergilendirme anlamında görüş birliği bulunmamaktadır. Söz konusu kazançların vergilendirilmesinde görüş birliğinin sağlanamaması, bu alanda faaliyet yürütenlerin vergisel işlemlerinde tereddütler yaşamasına neden olurken kayıt dışı hâsılatın da yolunu açmaktadır.