Soru:
Merhaba Bilal Bey, Web sitenizdeki yazılarınızı okudum. Suan Kıbrısta bir sirket üzerinden digital kod satısı yapmaktayız. Yeni vergi kanunu nedeniyle türkiyeye gelmeyi düşünüyoruz. Kafamızı karıştıran bir çok soru var. yeni bir işleyiş olduğu içinde tam kesin bir çözüm bulamadık.
Örnek olarak; yurtdışından x firmasından toplu ön ödemeli ürün kodlarını aldık. Bu ürünleri web sitemiz üzerinden türkiyedeki bireysel kullanıcalara sattık. Satın alan bireysel kullanıcılar bu ön ödemeli kodları yurtdışındaki x firmasının web sitesinde aktif etti. Bu durumda bizim vergisel yönden nasıl bir yol izlememiz gerekiyor. + kdv ekleyerek satmamız çok zor. Yurt dışındaki firmalar aynı kodu kdv siz sattığı için müsteri kaybederiz.
Bir diğer örnek Migros kasalarda bizimde satısını yaptığımız ön ödemeli kodlardan satıyor. Verdiği Kasa dekontunda Herhangi bir kdv uygulamıyor.
Bu konuda bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
Cevap:
Mevcut iş nodelinizle ilgili olarak idarenin görüşü özelgelerde şu şekilde belirtilmiştir;
Bahsi geçen şifreler bir ödeme aracı olduğundan, şifrelerin satışı KDV nezdinde verginin doğduğu anlamına gelmez. Bu nedenle yapmış olduğunuz şifre satışlarınız için kdv hesaplamanız gerekmiyor, ancak şifrenin aktive edildiği yerden aldığınız komisyon için komisyon tutarı kadar kdv li fatura kesmeniz gerekmektedir. Migros un yaptığı satışlar için KDV hesaplamıyor olmasının sebebi de maliye idaresinin bu satışı mal/hizmet teslimi olarak değerlendirmemesidir.
Anahtar Kelimemeler: e-pin vergi , e-pin KDV , dijital ekonominin vergilendirilmesi , epin vergi
(Visited 398 times, 1 visits today)