Kategoriler
Soru-Cevap

Dropshipping ve KDV

Soru:

GİB in sitesinde genelge de KDV istisnasında olması için malın türkiye hudutları içinden çıkış yapması gerektiği yazıyor. 2017-2018 itibariyle acaba yurtdışından malı türkiye’ye sokmadan yurtdışına satış yaptığımızda hangi vergi ve yükümlülüklerle karşılaşırız. Bugün egirişimci adresinde hizmet satışlarının serbest meslek erbabı olarak adlandırıldığını öğrendim. Aslında bakınca dropshipping tam bir serbest meslek değil mi? Mal alımı yapmıyorum. Malı satmıyorum. Satılmasına aracılık ediyorum ki bu ispatlanabilir. Stok yapmıyorum. Gümrük çıkışım yok. Ben sadece reklam, pazar yeri ücreti, ödeme almak için komisyon ödüyorum. Ticari faaliyet sayılır mı?

Cevap:

Bir malın KDV ye tabi olması için işlemin Türkiye gerçekleşmesi gerekir.  Bir ürünün ÇİN den satın alıp, Türkiye ye sokmadan ABD ye satılması durumunda düzenlenmesi gereken faturada KDV hesaplanmaması gerekir.

Serbest meslek faaliyeti kapsamında yapılanlar arasında, hizmet ifası da vardır ancak her hizmet ifası serbest meslek faaliyeti kapsamında değildir. Bir faaliyetin serbest meslek kapsamında olması için yapılan işin bir ihtisas, uzmanlığa dayanması gerekir, yazılım, eğitim gibi. Dropshipping ise ağırlıklı olarak nakdi sermaye ile yürütülmektedir. Bu nedenle de serbest meslek faaliyeti kapsamında değildir. Bahsettiğiniz gibi dropshipping in komisyonculuk dolayısıyla hizmet olması için tedarikçi ile bir sözleşme olmalıdır. Herhangi bir sözleşme olmadan sipariş gelince başka birisinden ürün satın almak komisyonculuk olarak nitelendirilemeyecektir.

 

Anahtar Kelimeler: dropshipping vergi , e-ticaret vergi , dijital ekonomi vergi

(Visited 230 times, 1 visits today)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumu onaylamak için işlemi yanıtlayınız * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.