Kategoriler
Mali Haber

Dijital Reklam Harcamalarında Vergi Kesintisi

Dijital reklam harcamalarında vergi kesintisi yapılacağına dair hükümleri içeren 476 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 19/12/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kararname ile dijital ortamda reklam yayınlayanlara ve reklamın yayınlanmasına aracılık edenlere yapılacak ödemelerden %15 vergi kesintisi yapılacaktır.

Yasal Altyapı

Vergi Usul Kanunu’nun “vergi kesenlerin sorumluluğu” başlıklı 11. maddesine, 7 Temmuz 2018 tarihli 700 Sayılı KHK ile  “Cumhurbaşkanı, ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına, ödeme yapan veya ödemeye aracılık edenlerin vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunluluğu bulunup bulunmamasına, ödemenin konusunun mal veya hizmet alım satımı olup olmamasına, elektronik ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilmemesine, ödeme yapılanın bu tutarı vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapıp yapmamasına bakılmaksızın, vergiye tabi işlemlere taraf veya aracı olanlara vergi kesintisi yaptırmaya, iş grupları, iş nevileri, sektörler ve emtia grupları itibarıyla, vergiye tabi işlemle ilgili, vergi kanunlarında belirtilen alt ve üst limitler arasında olmak şartıyla, farklı kesinti oranları tespit etmeye yetkilidir” ibareleri eklenmişti. Kanun maddesine eklenen söz konusu ifadeler ile gerekli görülen hallerde ödenmesi gereken vergilerin güvenceye alınması amacıyla yapılacak kaynağında kesintilerinin kapsamı genişletildi. Şimdi ise yayımlanan 476 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılacak vergi kesintileri kapsamına dijital reklam ödemeleri alınmıştır.

adwords vergi kesintisi

Dijital Reklam Harcamalarında Vergi Kesintisinin Kapsamı

476 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30. Maddeleri kapsamında yapılacak vergi kesintilerine “internet ortamında reklam yayınlayan ve aracılık edenlere yapılan ödemeler” ibaresi eklenmiştir.

adwords vergi kesintisi

Kararname aşağıdaki reklam harcamalarını kapsamaktadır;

  • İnternet üzerinde reklam yayınlayan veya yayınlanmasına aracılık edenlere yapılan ödemelerden %15 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. Örneğin bloguna reklam verilen kişiye yapılan ödemelerden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi kapsamında vergi kesintisi yapılacaktır. Burada blog sahibinin vergi mükellefi olup olmaması durumu değiştirmemektedir.
  • Dar mükellef yani kanunî ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye’de bulunmayan (Google, Facebook gb.) şirketlere reklam yayınlatma karşılığında yapılan ödemelerden Kurumlar Vergisi’nin 30. Maddesi kapsamında %15 vergi kesintisi yapılacaktır.
  • İnternet üzerinden reklam yayınlayan veya yayınlanmasına aracılık eden kanunî veya iş merkezi Türkiye’de bulunan kurumlara ise Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15. maddesi kapsamında %0 vergi kesintisi yapılacaktır.

Uygulama 01/01/2019’dan itibaren yapılan ödemeler ile başlayacaktır.

Kesinti Hangi Tutar Üzerinden Yapılacak?

Dijital reklam harcamalarından yapılacak vergi kesintisinde brüt tutar dikkate alınacaktır. Buna göre reklam yayınlayan veya aracılık edene 500-TL net ödeme yapıldığı varsayımında (500/0,85) 588,23-TL olarak brüt tutara çevrilecek ve söz konusu brüt tutar üzerinden %15 vergi kesintisi hesaplanacaktır.

Anahtar Kelimeler: dijital reklam harcamalarında vergi , adwords vergi , facebook vergi

Görseller: marketingland.com, marketingweek.com, warddigitalmarketing.com

(Visited 250 times, 1 visits today)

“Dijital Reklam Harcamalarında Vergi Kesintisi” için 11 yanıt

Merhabalar, Bilal Bey bu karar aslında reklam yayınlayanların vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın %15 vergi kesintisi getiriyorsa, devlet vergi mükellefi olma zorunluluğu da aramıyor anlamına gelir mi? Küçük reklam geliri olanların vergi mükellefi olmasının külliyen zarar etmesi anlamına geldiği düşünlürse ben bu yaklaşımı çok doğru buluyorum.

Merhaba, reklam yayınlayan ve aracılık edenlerin KDV kapsamında da yükümlülükleri olduğundan kendisine yapılan ödemelerden GVK veya Kurumlar Vergisi kapsamında kesinti yapılsa bile, gerçek kişi oldukları varsayımında hem gelir vergisi hem de KDV yönünden mükellefiyet tesis etmeleri şarttır. Bu kararname ile vergi kesintisi uygulaması kullanılarak bir anlamda vergi güvenlik önlemi alınmak istenmiştir diye düşünüyorum.

Merhaba,
Google adsense yayıncısı olan vergi mükellefi olan biri kendisine yapılan yurtdışı kaynaklı ödeme için de %15 kesinti yapıp beyan verecek mi acaba?
Yoksa bu sadece reklam verme aşamasında mı geçerlidir?
Kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim.

Merhaba bilal bey,
Benim günlerdir kafam çok karışık.
Google Ads (adwords) ajanslarını kapsıyor mu bu durum?
KDV 2 %18 olarak ödüyorduk zaten, + birde %15 mi ödeceyeceğiz (google ödeme yaptığımız için)

Bu konuda ki düşüncenizi çok merak ediyorum. ve bilgilenmeye çok ihtiyacım var zira aşırı derecede bilgi kirliliği var

Merhaba, söz konusu vergi kesintisi uygulaması adwords ve benzer reklam modelleri için getirilmiştir, 2 no.lu beyanname ile beyan edip ödediğiniz size yapılan hizmet teslimi içindir, bu kararname ile ise ödeme yaptığınız yayıncıların kazançlarının kaynağında vergilendirilmesi esas alınmıştır. Dolayısıyla ajanslar da yaptıkları reklam ödemelerinden vergi kesintisi yapacaktır

Bilal bey vakit ayırıp yaptığınız açıklamanız için çok çok teşekkür ediyorum.

Yanlışım var ise beni düzeltin lütfen,
Çünkü bu konu mali müşavirler de bölünmüş durumda.

Kimi diyor bu %15 vergi: youtuberlar ve adsens gibi uygulamalarla web sitelerine ve / veya youtube kanalarına reklam alarak Google’dan kazanç elde edenler için.

Bizim durum biraz farklı.
Biz google dan kazanç elde etmiyoruz, yani google veya facebook bize ödeme yapmıyor. Biz ödeme yapıyoruz / hizmet alıyoruz. ve bunu sizinde belirttiğiniz gib 2 nolu kdv den beyan ediyoruz.

google’a Ödeme yapan biz olurken de %15 ödeyecekmiyiz ?
eğer ödeyeceksek hem 2 nolu kdv, hem %15 + 1 nolu kdv. vs. vs gibi bir sürü vergi kalemi çıkıyor.

Bir diğer hususta, İrlanda ile Türkiye arasında ki Çifte vergilendirme önleme anlaşması.

Tüm bunları toparlayınca; Aslında kanun gelir elde edenleri kapsıyor gibi geliyor bana da.

(youtuber ve veya google ın bir yayınca alanı olan adsense üzerinden / yada faceboouk’un benzeri uygulaması üzerinden kendi web sitelerinde / bloglarında / videolarında reklam yayınlayarak gelir elde edenler)

Hayırlısı diyelim.
Zaman içerisinde sanırım daha iyi anlayacağız (kendi adıma)

çok teşekkür ederim,
yanıtınız için tekrar.

Kararnamenin ödemelerin ne için yapılacağı hususunda tereddüt oluşturmaması gerektiğini düşünüyorum. Zira kararname net bir şekilde reklam hizmeti verilmesi karşılığında ödenen bedellerden tevkivat yapılacağını belirtmiştir. Dolayısıyla dijital reklamlar için ödeme yapanlar -örneğin ajanslar- tevkifatı da yapmaktan sorumlu olacaklardır.

Vergi kesintisi sorumluluğu ödemeyi alanlar (yani siz) için değil ödemeyi yapanlar için getirilmiştir.

Merhaba, yeni limited şirketi kurmuş birisi, daha önce kişisel olarak adsense ve facebook audience network gibi reklam hizmeti veren kurumlardan yurtdışından gelir elde ediyor ise bunu nasıl yasallaştırmalı ? Yani mükellefiyet olduğu için bundan sonraki geliri şirket hesabına istemesi durumunda sadece kurumlar vergisine tabi olması yeterli mi olcaktır ? Dolayısıyla bu %15’lik kısım kesilmeyecek mi dir kendisinden? Çünkü mükellefiyet olmasa da %15’lik kısımın kesileceğine dair bir ibare var yeni yasada, google’a admod arayüzünde vergi numarası ile ilgili bir bilgi girilecek alan yok. Yani %15’lik kısım mukellef olsun olmasın otomatik kesilecekse, gerçekten mukellef olanlar ayrıca bir daha %22 kurumlar vergisi mi odemek durumundalar? Nasıl hareket edecekler? Bilgi verebilir misiniz?

Merhaba Bilal Bey,

Örneğin ben Google adsense reklamlarını Farklı kişilerin web ssitesinde yayınlamak üzere örnek 30.000 tl ödeme alıyorum. Googleden 30.000 geliyor, Web sitelerine 20.000 ödüyorum. Yani mantıken 10 bin tl kar yapıyorum. Fakat, Web sitesi sahipleri mükellef değildir ve fatura dezenleyemiyorlar. Bu durumda google den 30.000 geldiğinde 4576 tl kdv. Web sitelerine gönderdiğimiz para 20.000 için %15 stopaj 3000 tl. Ayrıca net kar 5500 tl kazancın ortalama %25 gelir vergisi 1375 tl yapmakta. Toplamda ortalama 9000 tl vergi olmaktadır.

halbuki 20 gönderip 30bin almamıza ve %50 kar yapmamıza rağmen 10.000 tl kar yapıp 9000 tl vergi ödüyoruz. 1000 tl de bizim sigara ve çay paramız. Kısacası elde var sıfır sıfır sıfırr

Bilal bey nasıl bir vergilendirme yapmam gerekir? Hesaplamam doğrumudur?

Şirket kurmadan önceki tarihlere ait kazançlar için şahsınız adına gelir vergisi oranları dikkate alınarak pişmanlık beyannamesi vermeniz mümkündür. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi şu yazımda mevcut; http://bilallevent.com/internet-uzerinden-elde-edilen-kazanclar-icin-geriye-donuk-vergi-beyani.html Şirket kurduktan sonraki tarihlerde elde ettiğiniz kazançları için ise şirketinizin mükellefiyeti üzerinden, kurumlar vergisi oranı dikkate alınarak pişmanlık beyanı vermeniz mümkündür. Bahsettiğiniz vergi kesintisi reklam hizmetini verenlere veya aracılık edenlere yapılan ödemeler içindir. Dolayısıyla söz konusu vergi kesintisi alınan ödemelerden değil yaptığınız ödemeler için uygulanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumu onaylamak için işlemi yanıtlayınız * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.